woensdag 7 september 2011

Zelf papier maken

We hadden het al in Texel uitgeprobeerd, zelf papier maken. Bij een bezoek aan het openluchtmuseum in Arnhem hebben we een hele tijd in de watermolen gestaan om te kijken hoe ze papier van lompen maken.
De ochtend erna was het sokkensorteerochtend. Wat bleven er veel sokken over!
Jongste had een goed idee! Van de sokken die alleen over bleven, konden wij mooi papier maken. Hij was al een dik stuk hout aan het zoeken om de sokken tot vezels te kunnen stampen.
Dat ging net iets te ver. We hadden al veel stukjes papier uit de papierversnipperaar. Die hebben we een uur geweekt in heet water. Uiteraard moet je dan gedurende een uur roeren, zeker als je vijf bent. Anders mag je het gewoon laten staan.


Na dat uur ga je de prut goed fijn maken met een staafmixer of keukenmachine. Doe de fijngemalen prut in een grote teil met 1/3 extra water erbij. Dan heb je een zeefje nodig met fijne gaatjes. Het zeefje gaat schuin in het mengsel. Horizontaal haal je het dan omhoog, zorg dat het zeefje goed gevuld is. Laat het zeefje uitdruipen en keer het om boven een theedoek. Herhaal dit tot de prut op is, in ons geval 100 keer.
Laat de lapjes op een theedoek drogen. Dit kan even duren. Ik verwacht bij ons drie weken.


Ik heb al weer veel ide├źn wat je kan doen met deze papiertjes. Deze zijn lichtblauw, maar door het toevoegen van andere kleuren papier of een beetje verf kunnen alle kleuren van de regenboog worden gemaakt.

Voor de droomvallei kan ik heel veel papier gebruiken! Dus wordt vervolgd. Meer info over de droomvallei, met workshops voor kind, volwassene, KDV, BSO, bedrijven: Droomvallei.

Hier een brief die jongste heeft geschreven op het zelfgemaakte papier! Wordt vanmiddag echt verstuurd!

Wil je ook eens een creatieve workshop van de Droomvallei bijwonen en met een prachtig schilderij naar huis gaan? Check dan de workshop agenda op de site van de Droomvallei of neem contact op met Esther.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten